Kedves Éva!

Segítségét, tanácsát szeretném kérni! Egy 10 éves keresztfiam van, aki mostanában szexuális vonzatú leveleket ír, előfordult, volt időszak, amikor gyufát gyújtogatott a szobában és a gyufaszárakat eldugta a virágcserépbe. Mindene meg van, a szülők szeretik, van egy 5 éves húga, most fog születni a 2. kistestvére. Szeretve van, mindig oda volt rá figyelve, hogy ne érezze a szeretet hiányát. Apa elmondása szerint előszokott fordulni, hogy odabújik hozzá és a hona alját szagolgatja. Nem tudom, hogy így most sok és kissé kusza volt a tájékoztatás, de nem tudom, hogy mire lenne szüksége még. Csak szeretnénk rájönni, hogy miért csinálja ezt? A tv csak hétvégén van megengedve. Vannak apa és külön anya nap is vele, hogy csak ő legyen a középpontban, mindent elkövetnek a szülők. Válaszát és segítségét előre is köszönöm. K. Júlia

Kedves Júlia!

Megértem, hogy keresztszülőként aggódik. Valóban kicsit nehéz ennyi információ alapján véleményt formálni, néhány dolgot szívesen megosztok Önnel, ami eszembe jutott levele kapcsán. Elméletileg a 10 éves kor a pszicho-szexuális fejlődés stádiuma szerint a latencia korszaka, ami azt jelenti, hogy az óvodáskori élénk érdeklődést a saját test iránt, felváltja egy nyugodtabb periódus. Ilyenkor más témák foglalkoztatják a gyerekeket, és majd csak a kamaszkor betörésével fokozódik újra az erotikus, szexuális érdeklődés. Ezt a fejlődési menetet nehéz azonban életkorhoz kötni, hiszen mostanában egyre többet beszélnek a ‘kiskamasz’ korról, ahol, mintha előrehozott módon, máris a kamaszkori sajátosságok jelentkeznének a gyerekeknél. Jó kérdés, hogy keresztfiánál mi váltja ki ezt a fajta érdeklődést. Egy logikus magyarázat lehet, hogy benne elindult már a kamaszkorral járó hormonális változás, így érdeklődése ennek köszönhető. Az is lehet, hogy ez korának megfelelő romantikus érdeklődés, ez az a kor, mikor először tetszik meg neki egy kis osztálytársa, esetleg megfogják egymás kezét, titkos levelet váltanak. Ebben az esetben előfordulhat, hogy itt a kommunikációs stílus nem megfelelő (nem említi, hogy kinek szóltak a levelek, és mi volt a pontos tartalmuk), valahonnan felnőtt mintát másol, felnőttesebben fogalmaz, ami keresztszülőként, vagy szülőként olvasva nem tűnik helyénvalónak, erősen félreérthető. Felmerülhet az is, hogy korának nem megfelelő tartalmat hallott vagy látott, ami erősen foglalkoztatja, és így próbál megküzdeni vele. Tudjuk, hogy hétvégenként tv-t néz, így nincs kizárva, hogy egy előzetesben vagy reklámban olyat látott, ami még nem neki való. Még akkor is előfordulhat ilyesmi, ha a szülők megválogatják, hogy milyen műsorokat nézhet. nem szabad megfeledkeznünk a máshonnan, például osztálytársaktól jövő hatásokról sem. Az is lehet, hogy ez a téma most felkapott az osztályban és a gyerekek egymástól, fél információkra hagyatkozva szerzik ismereteiket. Ebben az esetben egy szexualitást érintő beszélgetés a szülőkkel segíthet helyre tenni a tévképzeteket. Talán a keresztfia is megkönnyebbül, ha hiteles forrásból hallhat olyan dolgokról, amik őt most nagyon érdekelni kezdték.
A gyufa kipróbálása lehet, hogy nem ennek a viselkedéses jegynek a része, elképzelhető, hogy arra más magyarázat van. A gyufa kipróbálása lehet sima fiús érdeklődés, amit tiltanak a szülők. Szokott e keresztfia az apukájával fiúsan időt tölteni? Ír apa napról, ami nagyon jó, ám ilyenkor fontos, hogy a hevesebb, mozgásosabb, vadabb dolgok is beleférjenek: összepiszkolhassa a ruháját, kiránduláson együtt rakhatnak tüzet, lehessen fára mászni stb… Mivel neki húga van, elképzelhető, hogy inkább négyesben vannak együtt és akkor nem tud igazán fiúsan megnyilvánulni. Egy 10 éves nagyfiúnak már más az igénye, mint egy ovis kislánynak! Ezt nem tudom, mennyire tudják a szülők kielégíteni. Még egy gondolat: kistestvér születésekor átalakul a családi dinamika, elképzelhető, hogy ilyenkor felerősödik a gyermek figyelemre való igénye, néhány tünet hátterében ez is állhat. Remélem ezzel a pár gondolattal tudtam segíteni.

Üdvözlettel: Deliága Éva