Családokkal, gyerekekkel végzett munkám mellett, nagyon fontos számomra a pszichológiai ismeretterjesztés. A pszichológiai foglalkozások során számtalan téma előkerül a szülőkonzultációkon, ezeket közérthetően megfogalmazva, szakzsargon mentesen, cikk formájában publikálom a blogomon, szakmai facebook oldalamon, illetve rendszeres szerzője vagyok nyomtatott és online sajtó orgánumoknak. Hetente találkozhat írásaimmal a Hvg Psziché Magazinban, a Hvg online-on, a Pöttyöslabda.hu-n, és a Fittanya.hu-n.

Közösségi média:

Miért baj, ha valaki nem iskolaéretten kerül iskolába?

Tapasztalatom szerint az első iskolai élmények, az első osztály meghatározzák, az egész iskolai rendszerhez, a tanulmányokhoz való érzelmi viszonyulást. Az a gyerek, aki azt éli meg, hogy nincs sikerélménye: a többiek gyorsabbak nála, hogy rászól a tanítónéni, ha ficereg, hogy fekete pontot kap,ha az osztálytársához szól óra közben, hogy rászólnak ha feláll vagy elbambul óra közben, nem fog majd szeretni iskolába járni. Sőt, azt fogja magáról hinni, hogy kevesebben ér, mint a többiek, alacsony lesz az önbecsülése. (A címre kattintva elolvashatja a teljes cikket.)

iskola

A gyermeki agresszióról

Rántsuk le a leplet a gyermeki agressziót övező tévhitekről! A játékpisztoly, a lövöldözős számítógépes játék, a küzdősportok növelik az agressziót a gyerekekben? Mi okozza valójában az agressziót? Hogyan vehetik elejét a szülők? (A címre kattintva elolvashatja a teljes cikket.)

agresszió

Számítógép függőség kamaszoknál, újabb őrület, itt a Pokémon Go

Az utóbbi évtizedben a számítógép függőség kamaszok és elsősorban fiatal felnőttek körében való kialakulása és elterjedése óta tudható, hogy a számítógépes játékok készítői nagyon értik a dolgukat. Grafikai szempontból lebilincselő hangulatú virtuális univerzumot teremtenek, ami a maga részletes kidolgozottságával, sajátosságaival és szabályaival egy kiismerhető világban nyújt szórakoztató időtöltésre, játékra, izgalom átélésére és sikerélmények szerzésére lehetőséget. (A címre kattintva elolvashatja a teljes cikket.)
számítógépfüggőség

Elválni, úgy, hogy a legkevésbé sérüljön a gyermek

Míg Önök, hónapok vagy évek óta gondolkodnak párkapcsolati válságukon, addig lehet, hogy  a gyermek számára döntésük véglegessége váratlan lesz. A gyerekek sokféle képen szoktak reagálni: van aki később fogja fel, van, aki tiltakozik, van, aki elkeseredik és lehet olyan is, hogy egy gyerek elzárkózik vagy szülei ellen fordul. Legyenek türelmesek, szánjanak időt a beszélgetésre.  (A címre kattintva elolvashatja a teljes cikket.)
elválni

 

Mit mondjon a szülő a halálról, elmúlásról gyermekének?

Mindenszentek napja és halottak napja alkalmából óhatatlanul is előkerül a téma. Mit mondjon a szülő, ha gyermeke a halálról kérdez?Életkori sajátosság,hogy a gyerekek eleinte nehezen értik meg a véglegesség fogalmát. Mindemellett a halál, az elmúlás, veszteség témaköre elő-elő szokott kerülni, olyan gyerekeknél is, akiknek nincs ilyesmivel személyes tapasztalatuk. Természetes, ha 3-4 éves, 7-8 éves vagy kiskamasz korban egyszer csak aktuálissá válik a téma, a halál gondolata foglalkoztatja a gyermeket. (A címre kattintva elolvashatja a teljes cikket.)

elmúlás

Kinek az igénye a bölcsöde? 

Játszótéri körökben vérre menő viták zajlanak arról, hogy kell-e, lehet-e, szabad-e bölcsődébe adni a gyermeket. Egyfelől: munkám során anyukától hallom a bölcsődei elhelyezés mellett szóló érvként, hogy a gyermek iszonyatosan igényli a közösséget, és már nem lehet otthon lekötni. Másfelől: rossz anyának érzi magát az az anya, aki nem marad otthon gyermekével annak 3 éves koráig, mert úgy érzi, hogy nem gondoskodik gyermekéről megfelelően, ha ‘lepasszolja’ őt. (A címre kattintva elolvashatja a teljes cikket.)

bölcsőde

Iskola utáni különórák, javasolt, vagy túlterheltséget okoz? 

A gyerekek iskolai leterheltsége gyakran tapasztalható. A gyerek fáradt, kimerült, számos órát tölt az iskolában, esetenként hátravan még a leckeírás, amúgy is kevés idő jut a családi életre hétköznap. Hová, hogyan, milyen szempontokat figyelembe véve illeszthető be egy iskolás gyermek életébe még a különóra, szakkör, egyesületi élet is? Pszichológiai szempontból sok esetben tapasztalom az egysíkú leterhelést a gyerekeknél. Az iskola elsősorban szellemi, mentális kifáradást okoz. Egysíkúnak ez azért nevezhető, mert bár fáradt már a gyermek délutánra, mégis az a tapasztalat, hogy az energiái nincsenek kiaknázva, nem mozgott eleget, és esetleg egyáltalán nem volt sikerélménye, vagy nem csinálhatta azt, amiben a legügyesebb lenne. (A címre kattintva elolvashatja a teljes cikket.)

különórák

Iskolakezdés, mire érdemes odafigyelni?

Elsős lesz a csemete, mire érdemes odafigyelnie a szülőnek? Szülői szempontból is nagy vízválasztót jelent az első gyermek iskolakezdése. Visszatolulnak a szülő iskoláséveinek emlékei és szülők is izgalommal vegyes szorongással igyekeznek megfelelni az iskolával eljövő új kihívásoknak. Minden felszerelés meglegyen. Időben beérjenek. Semmit se felejtsenek otthon, ami aznapra kell. Jó benyomást keltsen a gyermek. Sikerüljön barátságokat kötnie. Van tehát épp elég dolog, amin a szülő is izgulhat, nézzük, hogyan könnyítheti meg saját és gyermeke dolgát tanévkezdéskor. (A címre kattintva elolvashatja a teljes cikket.)

iskolakezdés

Külső megjelenések:

Mehet idén iskolába a gyerek? 9 kérdéses teszt  – hvg.hu

Ismét fókuszban az iskolaérettség. Mivel tesz jót a szülő, ha még egy évet az oviban tartja, vagy ha elküldi iskolába gyermekét? Választ kaphat a teszt kitöltése után.  (A címre kattintva elolvashatja a teljes cikket.)

Kamasz szerelemről, tanácsok szülőknek  – hvg.hu

Engedje, tiltsa? Nagy lehet a riadalom otthon, mikor a kamasz először jelenti be, hogy jár valakivel. Mit tegyen a szülő, és legfőképpen mit ne tegyen?  (A címre kattintva elolvashatja a teljes cikket.)

Ajándékozzon okosan gyermekének – hvg.hu

Ne feledje, hogy az együtt töltött idő, a jó hangulatú, közös élmény teszi felejthetetlenné az ünnepeket. Ez sokkal inkább az odaforduláson és a jelenléten, semmint az anyagi javakon múlik.  (A címre kattintva elolvashatja a teljes cikket.)

 Mozaikcsaládok dinamikájáról: Apának új barátnője van – hvg.hu

A gyerekek dolgát megnehezíti, ha az egyik szülő van kikiáltva bűnösnek, hibásnak. Ők nem látnak bele, mekkora munka egy párkapcsolatot működtetni, és abban mindkét félnek felelőssége van. Hogyan érdemes a fontos változásokat kommunikálni a gyerekek felé? (A címre kattintva elolvashatja a teljes cikket.)

Iskolakezdésről tippek a gyermekpszichológustól – hvg.hu

Hogyan segíthet a szülő, hogy gyermeke ráhangolódjon az iskolára? Mit tegyen, és ne tegyen, hogy a gyerek feszültségmentesen élje meg a váltást? Deliága Éva gyermekpszichológus javaslatai iskolakezdéshez. (A címre kattintva elolvashatja a teljes cikket.)

Meztelenség a családban – hvg.hu

Mennyire veszik figyelembe egy kisgyerek véleményét a szülők, ha a saját testéről vagy a meztelenségről van szó? Gyermekpszichológusként azt tapasztalom, hogy egyfelől fontosnak tartják a szülők, hogy a gyermek legyen tisztában saját testének határaival. Képes legyen megvédeni magát, megóvni személyes szféráját. Másfelől akár ugyanezek a felnőttek nem veszik figyelembe a gyermek jelzéseit, akaratát, alakulóban lévő személyiségét. (A címre kattintva elolvashatja a teljes cikket.)

Nem csak az iskola betegít – hvg.hu

Több ezer megosztásnál jár a Facebookon az a bejegyzés, amelyet egy gyermekpszichológus, Deliága Éva tett közzé, a kitüntetett figyelem minden bizonnyal annak szól, hogy a szöveg az oktatási rendszert is bírálja.  A szövegben a pszichológus sorra veszi, hogy a hozzá kerülő gyerekeknél milyen olyan tünetekkel találkozott, amelyek megerősítik azt a, főleg Vekerdy Tamás révén közismertté tett megállapítást, hogy “az iskola betegít”. (A címre kattintva elolvashatja a teljes cikket.)

Tippek a dackorszak kezeléséhez  – pöttyöslabda.hu

A dackorszak pszichológiai tankönyvek tanúsága szerint 3-5 éves kor közé tehető normál életkori sajátosság. A pszichológiai jelentősége a gyermek én erejének megszilárdulása. Ekkor már képes önmagát különálló személyként megélni, saját akarat van, törekszik az autonómiára. A mindennapokban azonban ennél jóval összetettebb a kép. Sajnos a gyerek nem tud róla, hogy mit írnak a tankönyvek, így kezdeti kis én magja, öntudatossága már csecsemőkorban felfedezhető. Sőt a 3 éves kort sem várja meg a dackorszakkal, már másfél évesen rákapcsol, két évesen már a ‘pokoli’ fokozaton tart. És még az is előfordulhat, hogy elfelejt túllépni ezen az életkori sajátosságon öt évesen, még egy két évig mutat tüneteket. A helyzet így már jóval súlyosabb. Elkell néhány kreatív ötlet, jó szó. (A címre kattintva elolvashatja a teljes cikket.)

Terroranyu – pöttyöslabda.hu

Sok családban az anyáknak jut az a hálátlan szerep, hogy gyermekeiket neveljék, rendszabályozzák, rávegyék dolgokra, leszidják, betartassák vele a kötelező szabályokat. Mindezt a gyerekek, – egy idő után – hajlamosak egzecíroztatásnak megélni. Így hát óhatatlanul mumus, terroranyu, gonosz boszorkány, házisárkány, kiképző őrmester szerepbe kerül Anya. Ez a váratlan, meglepő fordulat még azzal nőnemű egyeddel is megtörténhet, aki korábban évekig csak az anya szerepről álmodozott, vagy aki, – joggal – hitte azt magáról gyermeke érkezése előtt, hogy kedves, jó fej, türelmes alkat. Hány, de hány anyát hallottam már tanácsadáson arról panaszkodni, hogy mindig elhatározza, hogy aznap nem fog kiabálni a gyerekkel, de aztán mégis elveszíti a türelmét. Önmarcangolás helyett nézzük, hogy mi állhat a ‘Terroranyu jelenség’ hátterében. (A címre kattintva elolvashatja a teljes cikket.)

Zöld özvegyek – Az aranykalitka fogságában – pöttyöslabda.hu

Akinek férje van, szép gyerekei, kertes házban lakik, nem kell dolgoznia, mert eltartja a férje, mire föl panaszkodik? És mégis…beszélnünk kell az angol szóhasználatban ‘zöld özvegy’ néven emlegetett jelenségről. Azokról a családokról, akik a nagyobb városokból kitelepültek a zöldövezetbe és egykeresős családmodellt víve, az apa ingázik naponta be a városba, míg az anyuka otthon van az egy, két vagy több gyerkőccel. Dunakeszi, Solymár, Üllő, Üröm, Csömör, Máriaremete, Tárnok, Nagykovácsi csak, hogy néhányat említsünk azok közül a népszerűbb kisebb települések közül, ahol a tisztább levegő, a nyugalmasabb élet, a zöldebb környezet reményében a közelmúltban ezerszámra vásároltak házat jól szituált, kisgyermekes családok. Vonzotta őket a vidéki élet, a nagyobb tér, a saját kert lehetősége, és belevágtak. Mi lehet velük pár évvel a kiköltözés után? A fent említett előnyök mellett milyen nehézségekkel szembesülnek vajon? (A címre kattintva elolvashatja a teljes cikket.)

“Kislányom, idegbajt kapok tőled! Kisfiam, szétrobban tőled a fejem!” – fittanya.hu

Lehet ilyet mondani a gyereknek? Lehet. Nem a legszerencsésebb, de túl fogja élni. Hiszen a szülőnek is megengedhető néha, hogy frusztrált, ideges legyen, és az is, hogy esetleg nem a legszerencsésebben megfogalmazva közölje mindezt a gyermekével. Deliága Éva gyerekpszichológus írásából minden fontosat megtudhatsz a témáról. (A címre kattintva elolvashatja a teljes cikket.)

A gyermekkori félelemről – fittanya.hu

Fél elaludni, szorong az új helyzetektől, nem meri megsimogatni a kutyát, nem akar a nagyszülőknél maradni. Mi lehet a félelem oka, mit tanácsos szülőként tudni a gyermekkori félelemről? (A címre kattintva elolvashatja a teljes cikket.)

Zavarba ejtő kérdések gyerekektől – jó válaszok – Nők Lapja Psziché

A gyerekek sokszor zavarba ejtő kérdéseket szegeznek a felnőtteknek: életről, halálról, szerelemről, az általuk furcsának talált dolgokról kérdeznek nyílt őszinteséggel. Hogyan feleljen, úgy a szülő, hogy ne komplikálja túl a válaszát, de a gyermek kíváncsiságát kielégítse a csemete értelmi és érzelmi színvonalának megfelelő válasszal? (A címre kattintva elolvashatja a teljes cikket.)