A gyökértelen fa, az icipicire rajzolt apuka a sarokban, a hatalmas szörnyeteg a rajz közepén – ki ne ijedne meg, ha a gyereke rajzain ilyeneket látna?

A gyermekrajzok elemzése nagyon sok támpontot adhat a pszichológusnak, hiszen szavak nélkül segít feltárni, hogy milyen tartalmak foglalkoztatják a gyermeket, milyen érzésvilággal gondol családjára, saját magára. Az ábrázolás kiváló önkifejezési eszköz lehet a gyermekek számára, amellett, hogy az avatott szem észreveszi azokat a a sajátosságokat is, melyeket a gyermek nem feltétlenül szándékosan szeretne közölni, azonban mégis észrevehetőek a rajzán. Sokféle értelmezési szempont van, a rajzokat sohasem sablonosan, szótárszerűen értelmezi a pszichológus. Szabad rajz, emberrajz, családrajz, farajz, megannyi lehetőség, hogy sikerüljön feltárni a gyermek belső fantáziavilágát, mely fontos alapköve lehet a probléma feltárásának, majd a segítő pszichológiai foglalkozásoknak. Deliága Éva gyerekpszichológussal beszélgettünk.

gyerekrajz_7

Részlet a Gyermekrajzok titkai című cikkből

“– Ezek a rajzos tesztek tévedhetetlenek?

– A rajz soha nem tévedhetetlen, de legfőképpen én nem vagyok tévedhetetlen – viszont szerencsére nem egy rajzból kell összeraknom a gyereket. Először konzultálok a szülőkkel kétszer a gyerek nélkül. A gyerekkel találkozom csak a diagnosztikus szakaszban legalább ötször, ami alatt számtalan módon megnyilvánul, rengeteg különböző helyzetben. Az egészből alkotok egy benyomást, ennek egy pici része a rajz, és azon belül is azt mondjuk, hogy egy rajz nem rajz. Lássak valakitől három vagy négy családrajzot, és akkor lehet, hogy felfedezek benne valamilyen tendenciát, de akkor is az történik, hogy a szülők elé tárom, elmondom, hogy nekem ezért meg ezért ez a benyomásom alakult ki, mit szólnak hozzá – és a szülők is segítenek az értelmezésben. Soha nem az van, hogy én szótárszerű módon értelmezem a rajzot. Olyan nincs, hogy ha a figura a jobb keze kisujját fölfelé tartja ötvenfokos szögben, akkor az azt jelenti, hogy ő úgy érzi, hogy apa nem szereti őt. Erről nincs szó. Benyomások vannak és értékelési szempontok, amikből a szülőkkel együtt vonok le következtetéseket.”

 Teljes cikket itt tudja elolvasni: http://puremag.hu/gyerekrajzok-titkai/